(Dutch) Een ‘tegen standpunt’: Controle van id-kaart met vingerafdrukken is juist een verbetering

Vroeger gaven alleen boeven hun vingerafdrukken. Nu kun je ze ook al gebruiken als nuttig gadget voor de toegang tot je smartphone. Voor internationale paspoorten (de ‘reispas’) heeft Europa ze al verplicht. En vanaf april 2019 zal ook elke Belg die een nieuwe identiteitskaart afhaalt zijn vingerafdrukken moeten geven. Het lijkt een logische volgende stap, maar er steekt toch uit vele hoeken fel protest op nu de maatregel finaal is goedgekeurd. De privacycommissie is tegen, de experts van ‘deJuristen België’ zijn tegen, VUB-privacy-expert Paul De Hert is tegen en op Twitter lieten tientallen burgers met de hashtag #ikweiger weten dat ze in verzet gaan (“mijn middenvinger kunnen ze krijgen”). Jong Groen roept op om de identiteitskaart collectief kwijt te geraken, nu de vervanging nog zonder vingerafdrukken kan.

Lees verder via GVA op https://www.gva.be/cnt/dmf20181025_03872572/controle-van-id-kaart-met-vingerafdrukken-is-juist-een-verbetering

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top